In de eerste winter in Plum Village ontmoette ik een jonge man uit Israël, van wie ik leerde om van regen te houden. Niet om de regen zelf, hoewel ik een liefhebber ben van tropische regen, herfstbuien en de warme plens water die een te hete zomerdag tot een verfrissend einde brengt, maar vooral om de schoonheid van de wolkenpartijen die er na verschijnen.

Vandaag was daarom een feestelijke dag vol genot want stapelwolken verschenen en verdwenen in hoog tempo. Hun kleuren variëerden van diep donkergrijs tot licht bruin en oranje afhankelijk van de verzadiging van hun moleculen, de stand van de zon ten opzichte van een formatie en de achtergrond waartegen zij zich aftekenden. 

Op een dag als vandaag prijs ik me gelukkig als ik in een bus zit die door het groene hart rijdt want ik heb alle tijd om me uitsluitend te richten op het spel met de wolken. 

Ik herinner me het kind dat aan de hand van moeder liep en plotseling luid begon te roepen: “Mama, kijk, een olifant.” Toen moederlief niet reageerde omdat haar geest bezig was zorgen te herkauwen of een boodschappenlijst op te stellen voor het avondeten, herhaalde hij zijn kreet met iets meer opwinding en passie. “Kijk dan, mam, daar, een olifant.” Het lukte hem niet om moeder deelgenoot te maken van zijn vreugde, want ik hoorde haar knorrig zeggen dat hij niet zo gek moest doen, olifanten lopen niet door de stad. 

Ik glimlachte want ik zag wat hij zag.

december 2012 (4)

De laatste jaren ben ik me meer en meer bewust van het waarnemen. In het spel met de wolken ontdekte ik een omslag. Zag ik een jaar of wat geleden vooral angstaanjagende figuren in de wolken, tegenwoordig zijn het knuffels en beren afgewisseld met op hun rug drijvende goden. Vanmiddag kwam ik tot het inzicht dat het niet de ogen zijn die iets registreren, het is de geest die ‘zijn’ inhoud in de wolken projecteert! Ik herkende de koppeling tussen het wolkenbeeld dat ik ‘zag’ boven de Ringvaartplas en de repeterende gedachten die de laatste week in mijn geest traceerbaar zijn.

ZEN is een wolkenlucht!