Minfulness heeft pas echt toegevoegde waarde als je het in je dagelijks leven kunt integreren. De kunst is om het te oefenen in alledaagse situaties zoals afwassen, groenten wassen en snijden, de telefoon beantwoorden en zo voort en zo verder.
Zelf beoefen ik sinds 2009 met een vast groepje mensen, één avond per week, zitmeditatie en langzame loopmeditatie binnen. We drinken thee in aandacht en delen met elkaar onze obstakels en successen in ons gewone leven.
Sinds enige maanden is er een nieuw groepslid bij ons. Een voedingsdeskundige en kok die een eigen kookschool exploiteert. Tijdens een van de bijeenkomsten werd de idee geboren om een van onze bijeenkomsten in die kookschool te laten plaatsvinden en dan met elkaar te oefenen in mindful koken.
We kozen elk een gerecht om te maken en stelden zo een eenvoudige, voedzame en bij het seizoen passende maaltijd samen.
Ik was erg benieuwd hoe de avond zou verlopen. Zouden we ons gemakkelijk verliezen in gebabbel als we elkaar op zo’n ongebruikelijke, en voor velen van ons onbekende en aantrekkelijke plek zouden ontmoeten? Hoe serieus zou ieder van ons afzonderlijk en de groep als geheel, er een echte beoefening van maken?

In de kookschool was er voor iedereen een werkplek gecreëerd. Daar stonden de ingrediënten die bij het gerecht van deze persoon behoorden, lagen snijplanken en messen klaar en pannen op de kookpitten. We nodigden een bel uit en zaten een minuut of 10 in meditatie voordat de eigenaresse een rondleiding gaf door de kookschool. Daarna gingen we aan het werk.

Er daalde onmiddellijk een aangename stilte neer in de ruimte. Af en toe fluisterde iemand een korte vraag en meestal hoorde je alleen het geluid van water uit een kraan, deksels die zacht tegen een pas klingelden en groenten die werden doorkliefd met een scherp mes. De sfeer was gemoedelijk en ondanks dat iedereen een eigen gerecht maakte, was er verbondenheid voelbaar.
Wie klaar was parkeerde het gerecht even en waste de materialen af die zij had gebruikt.
Nadat alle schotels waren bereid, stelden we ze op een van de kookeilanden op en schepten om beurten, met bewuste aandacht en dankbaarheid voor de rijkdom van de maaltijd, ons bord vol.

IMG_0444

We aten, volgens afspraak, 15 minuten in stilte en toen de bel deze periode afsloot, bleef het nog geruime tijd aangenaam rustig aan tafel. Langzaam kwam er een gesprek op gang en toen de schalen leeg waren, deelden we met elkaar de ervaringen van deze oefening in mindful koken. Samen ruimden we alles op en maakten in aandacht de kookschool schoon. Het was een geslaagde avond en een vruchtbare oefening.